söndag 1 juli 2007

Vem bryr sig om vad barnen tycker?

Ska vem som helst kunna ta hand om snuviga barn? Tydligen, för det är på förslag från folkpartiet och de andra borgerliga partierna håller med, i alla fall enligt artikel i DN. Redan idag kan mor- och farföräldrar ta ut VAB-dagar för vård av sjukt barn, men folkpartiet föreslår att studenter och pensionärer ska kunna ha det som ett jobb och tjäna några hundralappar.

Hallå, har någon frågat barnen? Har någon träffat ett barn som tycker att det är OK att knyta an till främmande människor hur som helst? Särskilt när de är sjuka. Jag tror inte det. Visserligen finns det säkert möjligheter att anlita någon man känner så det behöver väl inte bli katastrof, men det kan bli det.

"–Det här ligger väldigt väl i tiden, eftersom vi just nu inför en skatterabatt för hushållstjänster. Om man snabbt genomför en sådan här reform blir det ytterligare en tjänst som de nya tjänsteföretagen kan erbjuda." (Karin Pilsäter i DN)

Min egen reaktion på det här är att man tänker och uttalar omsorgen om sina barn som en hushållstjänst. Det är rent cyniskt. Barnen behöver sina föräldrar och nära och kära. De är inte en del av det allmänna samhällsåtagandet som får stå på undantag och behandlas som en bil som ska lämnas in på bilverkstaden.

Men å andra sidan skadar det inte med ett öppnare och mer flexibelt system för hur föräldrar ska kunna använda sina försäkringar. Men kalla det inte för hushållstjänst. Ändra lite på argumentationen här. Barn är väldigt viktiga? De behöver sina nära väldigt mycket i synnerhet när de är sjuka.

Kan man tänka sig en försäkring som går ut på att jobbet får bidrag för att anställa en vikarie för föräldern som behöver vara hemma med sjukt barn? Någon som sett på frågan från det hållet?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: