lördag 1 mars 2008

Det är såna här regler/avtal man blir förbannad av...

Uppdatering: Här ser man vilka ömma tår det här blev då, det var väl iofs inte meningen. Varför skrev jag mitt inlägg kan man undra? Mina synpunkter baserar sig på de uppgifter som finns i artikeln i Aftonbladet och den tidigare uppgiften om två politiker i Kiruna som använde den här avtalsmodellen och tjänade flera hundra tusen om året på att gå i tjänst när det var lov.

Jag tycker att reglerna är fel, att avtalet är märkligt. Det verkar finnas fler än jag som tycker det. Regler är bra och ingen kan klandra den som följer dem, men de måste ändras på om de får tokigt utfall, jag är inte ute efter lärare alltså.

Dock så tycker jag att lärare ska ha bra mycket bättre betalt än de har idag. Lärare ska i huvudsak bara behöva vara lärare och inte ha en massa andra uppgifter att fylla upp sin dag med.


Jag brukar tillhöra dem som tycker att man ska följa regler även om de får tokiga konsekvenser, som Göran Persson och hans politikerpension samtidigt som han hade rejält bra avlönade uppdrag som konsult enligt tidningarna. Där handlar det om att ändra på regler och rutiner som slår fel.

Nu visar det sig att en föräldraledig lärare får betalt utan att jobba genom att trixa mellan att vara föräldraledig och sen gå i tjänst när det är skollov. Inte nog med att föräldraledigheten på det här sättet kan förlängas så är det fullständigt utan etik och moral.

Dessa regler/avtal måste ändras på omedelbart enligt min uppfattning. Visst är det förmånligt, men vilka andra grupper utöver riksdagsmännen, kan få den här typen av förmåner? Vad gäller just riksdagspolitiker tycker jag att det är en helt annan sak, där handlar det om ett tillfälligt uppdrag som man pang-krasch-bom kan bli av med under valnatten. Ett jobb som innebär att man är uppbunden dygnet runt hela veckan. Det går inte att jämföra.

Just det här att överhuvudtaget börja kalkylera med löner och bidrag för att se vad man tjänar bäst på att göra är väldigt stötande. Det gör att jag tycker att man inte ska ha generella bidrag överhuvudtaget utan att det ska bytas ut mot en barnpeng genom ett rejält skatteavdrag per barn och år. Eller någon annan modell som kan fungera. Mitt förslag är inte genomtänkt bara uppkastat som ett alternativ.

I Kiruna var det två lärare och politiker, en moderat och en socialdemokrat som utnyttjade möjligheten att gå i tjänst under skollov och tjänade rejält med extrapengar på den modellen. Det blev ett väldigt rabalder om saken och nu har Kiruna Kommun bestämt att det inte ska gå att ta ut lön när man är tjänstledig för exempelvis politiska uppdrag. Bra Kiruna - hoppas att detta slår igenom överallt nu. För detta är en magstark historia.

(Aftonbladet)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Utan att ha läst lärarnas avtal tycker jag nog att om avtalet tillåter det så kan dom gott fortsätta med det här så länge riksdagmän kan göra likadant

Anonym sa...

"Inte nog med att föräldraledigheten på det här sättet kan förlängas så är det fullständigt utan etik och moral."

Jag förstår inte det negativa i att man kan förlänga föräldraledigheten.
Jag kan dock se det tveksamma i att lärare på detta sätt utnyttjar ett kryphål som ger dom längre föräldraledighet än andra yrkesgrupper.
Mitt förslag är att ta bort kryphålet. Återinföra många av de skatter som slopats de senaste året och förläng föräldraledigheten med hjälp av dessa pengar.

Anonym sa...

Civilingenjör som pluggat in gymnasielärarexamen ringer facket och frågar vad han ska begära för lön som lärare.

Facket svarar:
"Jo, som civilingenjör i kommunal tjänst har du i medeltal runt 37000 kr i månaden. Men nu när du VILL jobba som lärare, då kan du räkna med kanske 31000 kr."

-6 tusen mindre för att man är lärare. ok.

På anställningsintervjun begär ingenjören 31000 och rektorn går i taket. Det slutar med 27000.

- dvs. 10000 kr i månaden mindre än vad andra civing i kommunen får i medellön.

Att sedan klandra lärare för att ta ut föräldraledighet "gratis" under de lov som avtalet ger... patetiskt.

Kom tillbaka när lärare tjänar 35-40 i månaden. Visst då kan vi börja prata om att inte "använda" oss av det som rätterligen är vårt.

Och vad är det för snack om politiker. Testa att jobba som lärare med 30 elever i klassen varav 5 har större behov och du pressas på av rektorn, föräldrarna, dig själv och eleven att prestera mer och mer. En stor del av nyblivna lärare byter jobb inom de första 3 åren efter examination. UTAN att få fallskärmsavtal eller pension på 40000 kr medan de kör sina egna företag vid sidan av och nolltaxerar.

Peter, ingenjör och lärare.

Anonym sa...

Hej!

Glöm inte att lärare arbetar 45 timmar/vecka och det är alltså intjänad semester som tas ut på t ex sommmarloven.

/Daniel

Anonym sa...

Angående din inledande mening. Du försöker väl inte motivera att reglerna finns med att det inte är tillåtet att bryta emot dem?

Annars är jag med dig, man skall inte ha betalt för arbete man inte gör eller ansvar man inte tar.

//steelneck

Anonym sa...

Jag förstår inte ditt undantag för riksdagsmän. Vem i dagens samhälle har större anställningstrygghet än politiker? Det fins idag ingen aledning att ge större trygghet åt ågon som väljer att ägna sig år ett politiskt uppdrag än ett arbetsliv i samhället i övrigt, det finns inga säkra jobb.

Uffe

Mary X Jensen sa...

Jag tycker inte att det är OK att förlänag föräldraledigheten på dess agrunder. I övrigt så kan man vara föräldraledig i egen regi och försöka fixa det hur mycket somhelst utöver de vanliga reglerna, men att sno åt sig av skattemedel just på det här sättet gillar jag inte.

Man väljer att vara lärare och de har sämre betalt än civilingenjörer. Det vet man. Det finns skillander mellan många olika yrken.

Steelneck - jag menar att om reglerna är fel så kan man inget säga om det gynanr någon. Däremot får man ändra dem framledes.

När det gälelr politiker så tycker jag att det är ett förtroendeuppdrag och det är något somman får av sina väljare... Det är tidsbegränsat som regel. Var fjärde år kanm an snabbt och lätt bli av med jobbet. Jag tycker inte att det är fel att politiker har extra förmåner. Att vara politiker på heltid är ett riktigt tufft jobb då du aldrig har minsta chans att vara privat trots allt.

VAd gälelr att jobba i skolan med rektor och ungar och föräldrar omkring sig så skiljer det sig inte särskilt mycket från vilket annat jobb som helst. Variablerna som presar på heter bar anågot annat. Chefen, företaget, budgeten, kunderna medarbetarna... Tro int eatt livet utanför skolans väggar är någon sinekur precis.

Anonym sa...

Hmmm... Det är väldigt synd om riksdagspolitikerna här. Det är för sorgligt att de har så låga löner och osäkra anställningsförhållanden - klart de måste ha förmåner...

Lärare, å andra sidan, de har det så glassigt med sina 45 timmars arbetsvecka, 194 arbetsdagar om året utan möjlighet till semester, för att inte tala om deras höga löner - klart deras möjlighet att vara föräldralediga enligt avtal måste bort...

Jag hoppas att ironin går fram...

Anonym sa...

Det som gör mig mest förbannad i hela debatten är att det allt som rör skolan är lärarnas fel.

Eleverna klarar inte skolan! DÅLIGA LÄRARE!

Barn blir retade i skolan - VAR ÄR LÄRARNA?

På internet blir barn retade av varandra - VAR ÄR LÄRARNA?

LÄRARE ÄR FÖR DÅLIGT UTBILDADE!
4,5 år är inte för lite för en ekonom eller ingenjör...

Inte konstigt att vi tjänar så dåligt - vi kan ju ingenting!

Du som har 27´000kr som lärare har det vansinnigt bra. Själv har jag jobbat i 4 år som Matematik och NO-lärare (är självklart examinerad) och jag har strax över 23´000kr.

LÄRARE HAR DET FÖR BRA! Titta bara på alla lov!

Jag kan tänka mig stämpla in en 40 timmars arbetsvecka, men vänta er då inte att era barn får tillbaka prov och inlämningar på under två månader. Vänta er inte att jag har tid att svara på mail från föräldrar. Vänta er inte att jag har tid att stanna för att tala med era barn om de verkar vara ledsna. Jag har ju ett jobb att sköta!
Jag har 19 timmar i klassrummet och varje lektion ska planeras, det tar i snitt mellan 30-40 minuter. De resterande timmarna tas upp i ett nafs av att ha möten med arbetslaget, ledningen, elevråd, psykologer, kuratorer, kommunen, städa klassrummet och skriva olika kontrolldokument till kommunen om vad jag gör förutom att vara lärare. Jag kan ju rätta prov under sommaren så kan betygen från förra årskursen komma när de redan går i nästa. Det är ju brilljant.

Nu får det snart vara dags att visa lärarna lite uppskattning!
När såg ni senast något positivt om lärare i media?

Lärare betalar sin egen lön i form av skatt och de flesta har dessutom dragit på sig enorma studieskulder på den alldeles för korta utbildningstiden. Allt detta för att de vill jobba med era barn. Det finns inte en enda lärare som blivit lärare för pengarnas skull.

De förtjänar sin ENDA förmån - ledig tid med sina barn!

Anonym sa...

Jag förstår inte riktigt hur du kan påstå att lärarna saknar moral. Vi har haft diskussionen om lärares lov under en längre tid både ute på skolorna och i media. De flesta av oss som arbetar i skolan gör det under läraravtalets bilaga M. Den innebär (bland annat) att en heltidstjänstgöring är 45 timmar per vecka. Så har vi det för att vi ska hinna göra allt vi måste. I många fall räcker det inte ens med 45 timmar för att få jobbet gjort. Som kompensation får lärare med Bilaga M-anställning längre lov. DEN TOTALA ARBETSTIDEN BLIR ALLTSÅ LIKA LÅNG SOM FÖR MEDEL-SVENSSON, FAST FÖRLAGD TILL ANNAN TID.

Enligt svensk lag har ingen arbetsgivare rätt att särbehandla enskilda anställda vilket skapar möjlighet för lärare som är föräldralediga att göra på det här viset.

Det här är INGET NYTT fenomen utan något vi haft i 17 års tid. Det är en förmån som både vi och arbetsgivarna kännt till och som facken har förhandlat fram vid varje avtal sedan 1991, senast för några månader sedan. För att få behålla den här möjligheten har vi offrat löneutrymme i avtalsförhandling. Med andra ord är det en ren och skär lögn att det här är en förmån som skulle kosta kommunerna något extra. Utgiften som det här innebär har finansierats av lärarna i och med att vi gått med på att i gengäld inte får en lika stor lön.

Vilka förmåner vi förhandlar fram i våra avtal är en sak mellan oss och våra arbetsgivare. Det är inte det misnta orättvist att olika yrkesgrupper har olika förmåner, vi jobbar ju under olika avtal. Om du ser något du tycker om i en annan yrkesgrupps kollektivatal kan du kontakta ditt eget förbund och påtala att "det där med möjlighet till förlängd föräldraledighet som lärarna har, det borde vi ha också".

Så fort en lärare blir förälder får han eller hon (oftast) reda på vilka förmåner som finns, så att påstå att detta är ett kryphål för ett fåtal invigda är skitsnack. Vi jobbar med barn och ser allt för tydligt vad som händer när föräldrar tvingas gå tillbaka till jobbet för tidigt. Är det då konstigt att vi vill förhandla fram möjlighet att få vara hemma längre?

//Jacob Möllstam

Anonym sa...

Blir chockad när jag läser merparten av insändarena. Jag trodde att alla svenssons idag visste om hur lärarnas arbetssituation ser ut idag. Dessutom är de så fruktansvärt underbetalda i jmf med utbildningstid och arbetsuppgifter/ansvar. Vad gäller det frågan handlar om, föräldraledigheten, så kan jag av egen erfarenhet intyga att lärarnas ferielöns avtal sätter många käppar i hjulet. Det skulle behövas en artikel om det också. T.ex kan nämnas att en anställd som får barn innan sommarlovet inte kan få ut det extra föräldrapenningstillägget man egentligen har rätt till. Ett tillägg som alla kommunalt anställda får. Ca 30 % på en månadslön man har rätt till. Jmf det med privata näringslivet som kan kompenseras rejält under hela sin föräldraledighet. Dessutom fattar jag inte varifrån ni får att vi skulle tjäna rejält på att gå i tjänst under loven. Det handlar om ett par dagar. Som det ser ut idag är det bara sportlovet som inte är späckat med kompetensutvdagar. Går man i tjänst under de andra loven där det ligger komputvdagar måste man gå in och jobba. Alltså är det inte lönt att gå i tjänst, man sparar bara någon dag och några pengar blir det inte av det. Sommarlovet tror många är någon form av lyx. De som tror det är helt ute och reser. Vi har först 4 veckors semester och de andra 4 veckorna är inarbetad tid. Vi har 45 h arbetsvecka, på pappret, men alla lärare jag känner jobbar mer än så. Det är verkligen ett arbete som löper dygnet runt och man sitter ofta och pratar med föräldrar på kvällar och helger. Under loven kan eleverna ringa för de mår dåligt och behöver någon att prata med. De 2#3 som stannar i yrket efter 3 år älskar barn och ungdomar och väljer att stå ut med arbetstider, arbetsuppgifter som sträcker sig långt utanför vad som borde krävas av en arbetstagare. Så tänk på era barn nästa gång ni gnäller på lärarna. Vi ser vad konsekvenserna av dagens samhälle blir för de unga, och gör allt för att ställa upp. Tyvärr är föräldrastödet idag inte vad det borde vara.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför folk blir så upprörda. Det är inget konstigt eller oetiskt med detta. Loven för en lärare kan jämställas med semester för en annan och alla har väl rätt att ta ut sin semester istället för föräldrapenning...eller? Skillnaden är ju bara att en lärare inte kan förlägga sin semester hur som helst utan det är loven som gäller

Anonym sa...

Hej! Varför ska inte lärare ha rätt att följa sitt avtal precis som alla andra?
För övrigt kan vi inte förlägga vår semester när vi vill, får vi barn "fel tid" på året och inte planerar (eller vet om hur avtalet funkar) så kan det hända att vi inte har varken ferie/uppehållslön eller föräldrapenning andra sommaren efter barnet föddes, dvs ingen inkomst alls. Visst kan vi gå i tjänst under sommarlovet, men vi får inte full lön som många tror, den är reducerad i relation till hur mycket vi jobbat under året (semesterlönegrundande dagar).
Jobbar man som jag på uppehållstjänst och tar ut föräldraledighet under sommarlovet så minskas uppehållslönen till 20% efter de första 45 dagarna, så jag får inte ut det jag jobbat ihop under året! Lärare jobbar in sina lov under terminerna, antingen genom 45 timmars arbetsvecka eller med löneavdrag. Under jullovet får de lärare som jobbar under avtalets bilaga M (ferie) sin fulla lön, medan de som jobbar på uppehållstjänst (§19) måste gå i tjänst 7 dagar innan lovet för att få lön under lovet. Läs här om det gör er klokare:

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/004206E1?OpenDocument

Föräldraledig lärare

Mary X Jensen sa...

Det låter som om lärare har ett alldeles för krångligt avtal. Självklart ska man följa de regler som gäller, men avtalen borde uppenbarligen förenklas om resultaten av dem blir som du beskriver...

- sa...

Sedan när har att följa en överenskommelse mellan arbetsgivare och fack - kallad kollektivavtal - blivit att utnyttja systemet? Eller oetiskt eller omoraliskt.

Att högt uppsatta chefer på Almega inte förstår systemet med kollektivavtal och frånträdande av löneökningsutrymme är störande. Antingen är de helt enkelt inkompetenta eller så spelar de dumma. Jag vet inte vad som är värst.

Facket och arbetsgivaren kommer inte överens i frågan, vilket är detsamma som att arbetsgivaren inte vill höja lärarnas löner mot att man tar bort "förmånen".

Föga förvånande kommer nyheten från LO- tidningen.

(Som ägs av en organisation där det finns förbund som glatt sätter enmansföretagare i blockad för att tvinga fram ett undertecknande av kollektiavtal.)

Läraravtalet är sjukt, man kan t ex läsa om lägerskola, där läraren ersätts med drygt 300 spänn TOTALT för tiden som inte ägnas åt undervisning, vilket kan vara t ex 18.00 till 9.00= 15 klocktimmar. Tack och lov förhindrar 11- timmars regeln i princip lägerskolor.

Anonym sa...

Är ju så att lärare jobbar 45,5 timmars vecka för att kunna ha semester på loven. Semestern baseras ju som ni vet på föregående år. Vi lärare kan ju inte spara vår semester så om vi inte tar ut den så försvinner den. Är väl ingen annan som tar föräldradagar under betald och inarbetad semester?!

/Föräldraledig lärare